Villamos hálózatok

VILLAMOS HÁLÓZATOK, VILLAMOS FELÜGYELETI RENDSZEREK

Tatabánya és Komárom-Esztergom megye vállalkozásai kiemelt partnereink

Villamos hálózati szempontok:

A mai technikai világban a villamos rendszerek bonyolult viszonyok között működnek. Szinte mindenhol elektronikus vezérlésű gépek, és bonyolult terhelési viszonyok vannak. Ezek egyfelől sokkal megbízhatóbb és rendezettebb táplálást igényelnek, másrészt sajnos éppen ez ellen dolgoznak, mert zavarokat termelnek vissza a hálózatra, ezzel saját maguk számára is, és a többi berendezés számára is káros hatással vannak.

A tények azt mutatják, hogy a műszaki problémák egyre gyakoribbak, és egyre komolyabbak. Hálózati zavarok esetében az első lépés a hálózat viselkedésnek pontos megismerése. Egy komplex regisztráció során mérni kell az összes fontos villamos jellemzőt, a terhelési adatokat, a teljesítményt, a fázisszöget, a felharmonikus értékeket, az impulzus előfordulásokat. Egy ilyen komplex analízis megállapításaira támaszkodva lehet megoldást találni a problémára. A mérés ideje és módja a jelenséghez igazodik, lehet rövid idejű, a gyors változások, a zavar impulzusok kiderítésére, és lehet akár több napos sorozat is, a hálózati terhelési viszonyok regisztrálására.

Felügyeleti rendszerek:

Az energia felhasználásához, az energiával való gazdálkodáshoz kapcsolódik az energiarendszer működéséről való informáltság is, a különböző berendezések fogyasztásának mérése, ellenőrzése, az adatok megfelelő gyűjtése és kiértékelése. A felügyeleti rendszerek segítségével bárhonnan és bármikor ellenőrizhetők a különböző gépek és berendezések, és ha szükséges, lehetőség van a riasztásra, a kézi, vagy automatikus beavatkozásra, akár az interneten át is.

Fázisjavítás

A meddőteljesítmény az energiaszolgáltató számára műszakilag hátrányos dolog, ezért büntetést, meddőfelárat kell felé fizetni, ez pedig a havi villanyszámlában megjelenő, feleslegesen kifizetett összeg. A pazarlás elkerülhető a megfelelő meddőteljesítmény kompenzáló, népszerű nevén fázisjavító berendezés beépítésével.

A szükséges fázisjavító berendezés kiválasztásánál olyan szempontok merülnek fel, mint a gépek időszaki működése, a terhelés nagyságának változása, a hálózatnak a kompenzáló kondenzátorokra veszélyes impulzus és felharmonikus tartalma, a nagyon gyors kapcsolási igény.  A komplexebb helyzetekben csak speciális, akár egyedileg méretezett, fojtós, aktív, tirisztoros berendezések tudnak hatásosan és biztonságosan működni. Indokolt lehet különféle aktív és passzív szűrők egyidejű telepítése, vagy akár a villamos rendszer kisebb-nagyobb módosítása is.

A fázisjavításhoz sok esetben nagyon komoly szakmai hozzáértés és tapasztalatszükséges, hogy megnyugtató eredményeket lehessen elérni. Az eredmény pedig a pontosan, és hosszútávon is működő kompenzálás. A működő fázisjavító berendezésekerősen igénybe vett műszaki eszközök, így a megbízható üzem érdekében javasolt a rendszeres ellenőrzésük, karbantartásuk.

Mérések

A mai villamos terhelési és hálózati viszonyok, sajnos zavarokkal, impulzusokkal, torzított feszültséget és áramot jelentenek. A fázisjavítási megoldás kiválasztásához okvetlenül szükséges a hálózat villamos paramétereinek részletes ismerete. Célszerűen, ez azt jelenti, hogy a szokásosan bekapcsolt fogyasztók mellet néhány órás, vagy néhány napos időtartamú, regisztráló mérést kell elvégezni.

Akik már megtiszteltek bizalmukkal
Budapest, Tatabánya,  Fejér megye, Komárom-Esztergom, Pest megye  lakossága és vállalkozásai

Tisztelettel:

Jávorszky Csaba
ügyvezető igazgató

 +36/ 30/937-40-69