Csarnokvilágitás

Csarnokvilágítás

198-5

Vállalkozásunk több évtizedes gyakorlattal rendelkezik csarnok világítási rendszerek tervezésében és kivitelezésében.

A csarnokvilágítási rendszerek kialakítását minden esetben egy elemzés előzi meg, amely a világítási rendszer modern és gazdaságos megoldásának feltételeit vizsgálja..

Világítási szempontból a csarnokokat két nagy csoportba sorolhatjuk. Az egyik csoportba a raktározási funkciót betöltő csarnokok, míg a másikba a gyártásra, termelésre berendezkedett üzemcsarnokok tartoznak.

Csarnokvilágítási rendszerek tervezésénél több lényeges szempontnak kell egyszerre teljesülnie.

• Ki lehet indulni a szabványban (MSZ 6040) javasolt értékekből

• Figyelembe kell venni a beruházói elképzeléseket.

• Számításba kell venni az épület funkcionalitását.

A szabvány egy javaslat, ami nem kötelező érvényű, csupán iránymutatást ad a megfelelő megvilágítási szint kialakítására. A beruházók elképzelései nagyon különbözőek. Általánosságban egy raktározási funkciót betöltő csarnokban elegendő a 200-300 lux vízszintes megvilágítási érték a munkasíkon, míg gyártás, összeszerelés esetén minimum 500 lux, de nem ritka a 700-800 lux kívánt megvilágítási szint sem.

Gazdasági megfontolások

Lényeges szempont egy csarnokvilágítás megtervezésénél, hogy mind a beruházási, mind az üzemeltetési költségek optimálisan kerüljenek meghatározásra. Világítástechnikai partnerek segítségével ki lehet dolgozni az optimális megoldást.

Általánosságban a világításra fordított költségeket mindig életciklusra vonatkoztatva érdemes vizsgálni, azaz az alábbi képlet alapján:

A lámpatestekre és fényforrásokra fordított beruházási összeg + első év üzemeltetési és karbantartási költségei + második év üzemeltetési és karbantartási költségei + …+n. év ezen költségei.

Ha több megoldás is teljesíti az előírt megvilágítási szintet érdemes a beruházási összegek és az üzemeltetési költségek együttes összegét vizsgálni.

A gyakorlatban a lámpatesteket elektronikus előtéttel szereljük, ezzel jelentős megtakarítást érhetünk el.

Az elektronikus előtétek azonban számos más egyéb előnyt is jelentenek.

 • A fénycsövek élettartama 8000 üzemóráról 16 000 – 18 000 üzemórára nő.

 • 30 000 Hz-en üzemelteti a fénycsöveket.

 • Villogásmentes lesz a begyújtás.

 • Cos ( ) = 0,98, tehát nincs hálózati melegedés.

 • Túl áram védelem – ha a fénycső utolsó életciklusába ér, lekapcsolja.

 • Az 55/EG/2000-es EU-szabvány 2005 májusától csak az elektronikus előtéteket engedélyezi.

Az elektronikus előtét használata esetén megduplázódik a fénycsövek élettartama, fele annyiszor szükséges a fénycsövek cseréjét elvégezni, így komoly megtakarítási forrás A szakma felelős azért, hogy a beruházók minden esetben tájékoztatva legyenek az elektronikus előtétek előnyeiről, és a számukra legmegfelelőbb megoldást kapják.

A csarnokvilágítás áttekintése

 • Magasban /8-12 méter/ történő szerelés veszélyei

 • A megvilágításnak megfelelő világítótestet kiválasztása

 • Érdemes a fénycsöves lámpatestek tartószerkezetét is meghatároznunk.

 • A legtöbb csarnokvilágításnál alkalmazott fénycsöves lámpatesthez gyártanak előre vezetékezett tartósínt, amely nagyban megkönnyíti a lámpatestek szerelését,

 • A lámpatestet nagyon egyszerűen lehet rögzíteni a sínhez, majd minden egyéb kiegészítő elem (fényterelő, belső raszter tükör, IP 54-es védettséget biztosító védőcső) gyakorlatilag egyetlen mozdulattal rászerelhető.

 • További előnye a tartósíneknek, hogy a lámpatesteket bármilyen távolságra el lehet helyezni egymástól. Ez akkor jelent komoly előnyt, amikor például egyterű a gyártócsarnok a raktározási funkciót ellátó csarnokrésszel. Ebben az esetben, mivel a raktárban elegendő az alacsonyabb megvilágítás (pl. 200-300 lux), a raktári részen elég „egy lámpa – két hely kimarad – egy lámpa” elv alapján szerelni, míg ugyanerre a sínre a gyártócsarnok részben rakhatjuk folyamatosan a lámpatesteket, biztosítva a magasabb (600-700 lux) megvilágítási értékeket.

Számos intézményben, gyártócsarnokokban végeztünk világítási rekonstrukciót, amely a megrendelő számára kiváló eredménynek bizonyult.

A több évtizedes tapasztalatunkkal szeretnénk a tisztelt megrendelőknek az ideális ár / érték vonatkozású termékeket ajánlani egy adott feladatra vonatkozóan.

A csarnok világítással kapcsolatos kérdésekkel keressen minket!

Akik már megtiszteltek bizalmukkal
Budapest, Tatabánya,  Fejér megye, Komárom-Esztergom, Pest megye  lakossága És Vállalkozásai

Tisztelettel:

Jávorszky Csaba
ügyvezető igazgató
 +36/ 30/937-40-69